Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu jest organizacją działającą na rzecz promowania przedsiębiorczości w regionie południowo-wschodniej Polski. Poza swoimi działaniami statutowymi prowadzi także cztery odrębne działalności w Sandomierzu: hotel i restaurację, sklep z lokalną żywnością, biuro rachunkowe oraz inkubator rolniczy.
Cel
Naszym celem było wypracowanie strategii działania w zakresie usług i komunikacji, wraz z planem jej wdrożenia, która będzie mogła być realizowana przez hotel, restaurację, sklep z regionalnymi wyrobami, inkubator przetwórczy oraz biuro rachunkowe.
Proces
Rozpoczęliśmy od zbadania potencjału Ośrodka i poszczególnych działalności gospodarczych, w tym przeanalizowaliśmy model biznesowy, ofertę i jej komunikację, technologię i strukturę organizacyjną oraz strategię marketingową. Ponadto zbadaliśmy potrzeby klientów oraz przeanalizowaliśmy otoczenie konkurencyjne, trendy i inspiracje z innych branż. Na podstawie wypracowanych wniosków przygotowaliśmy alternatywne scenariusze rozwoju, które przepracowaliśmy z przedstawicielami Ośrodka. Na podstawie warsztatów przygotowaliśmy strategię zawierającą wizję działania oraz zmiany, jakie należy wprowadzić odnośnie nowej oferty i sposobu jej wdrożenia.
Rozpracowując wszystkie obszary działalności Ośrodka określiliśmy najbardziej perspektywiczne kierunki zmiany oferty
Poznanie specyfiki działalności firmy to jeden z ważniejszych punktów pracy nad zmianami
Efekt
Realizacja
2019
Zespół
Łukasz Szczęsny
Natalia Kacprzyk
Jakub August
dr Natalia Pietruszewska-Golba
Karolina Kruszewska